Gandirea creativa

Gandirea Creativa Gandirea Creativa

Te salut! Eu sunt Alex si ma bucur sa ne reintalnim pe Golden Life.

Astazi vreau sa povestim putin despre potentialul imens pe care fiecare il avem in noi, si despre cum ne putem antrena gandirea pentru a gasi cele mai creative solutii in situatiile importante din viata noastra.

Einstein a spus odata “fiecare copil se naste un geniu”. Dar motivul pentru care cei mai multi oameni nu isi duc viata la un nivel de geniu, este ca ei nu sunt constienti si nu isi dau seama cat de creativi si cat de inteligenti sunt cu adevarat.

Capacitatile tale creative sunt la fel ca si masa musculara. Cresc si se dezvolta cu cat sunt folosite mai des.

Numai ca, spre deosebire de muschi, pentru abilitatile creative nu trebuie sa iti aloci mii de ore pentru a le dezvolta. Prin practicarea unor simple exercitii, poti sa iti pornesti fluxul creativ, si vei fi uimit de calitatea si cantitatea ideilor productive care o sa iti apara.
 
Ce este creativitatea?
 
O definitie simpla a creativitatii poate fi “imbunatatire”. Nu trebuie sa fii un om de stiinta sau un artist de succes pentru a fi creativ. Tot ce trebuie sa faci este sa iti dezvolti abilitatea de a-ti imbunatati situatia, oriunde ai fi si orice ai face in momentul actual. Toate ideile geniale au venit in urma dorintei de a imbunatati ceva intr-un anume fel. De fapt, o imbunatatire trebuie sa fie cu doar 10% noua sau diferita, pentru a te lansa spre lucruri marete.

S-a estimat ca in fiecare an, o persoana care merge de acasa la munca si inapoi, are aproximativ patru idei pentru a imbunatati ceva, idei care l-ar putea transforma intr-un miliardar. Problema nu e ca nu ai ideile pentru a realiza ceva, ci ca nu actionezi atunci cand acestea apar. Multi oameni renunta la ideile lor si le resping deoarece cred ca nu sunt suficient de bune si ca nu ar ajuta cu nimic.

Thomas Edison, probabil cel mai de succes geniu creativ in istoria umana, a spus odata ca a fi creativ inseamna 99% transpiratie si doar 1% inspiratie. Cercetarile ulterioare asupra creativitatii tind sa-l sustina in aceasta idee.

 
Ce putem face pentru a deveni mai creativi?
 

In general sunt patru parti acceptate ale procesului creativ. Este pregatirea, unde mare parte din munca are loc. Este analiza, unde treci ideile prin subconstientul tau. Este realizarea, unde idea sau ideile iti apar. Si ultima, este aplicarea, unde iei idea creativa si o transformi in ceva practic. Dintre cele patru cea mai importanta este pregatirea, care implica culegerea de informatii utile si punerea intebarilor importante.

Succesul in viata iti va fi determinat in mare parte de cantitatea de idei pe care le generezi. Se pare ca intradevar calitatea ideilor pe care le generezi este mai putin importanta decat cantitatea, si daca ai cat mai multe idei, pana la urma una va fi cea care iti va schimba viata in bine, una va fi castigatoare.

Primul pas pentru a incepe sa iti antrenezi gandirea creativa este sa iti pui intrebari foarte bine structurate, cum ar fi : “Ce vreau sa fac?”, “Cum vreau sa reusesc sa fac asta?“, “Care sunt premisele de la care pornesc?“, “Sunt corecte sau nu aceste premise?”.

Toate imbunatatirile pornesc de la analizarea starii actuale, de la observarea circumstantelor prezente. Daca din oarecare motiv nu observi niciun progres fa o pauza si gandeste-te, incepe sa iti pui acele intrebari care iti vor stimula mintea si care te vor face sa observi si mai multe alternative.

Sa iti pui intrebari bine structurate si care pun la indoiala fiecare aspect al situatiei este principala caracteristica a gandirii creative. Urmatorul pas important este sa fii capabil sa faci fata tuturor raspunsurilor care iti vor aparea. Dupa ce ai gasit o posibila solutie, intreaba-te: “Ce alta solutie ar mai putea exista?”, “Daca metoda curenta de rezolvare ar fi complet gresita, care ar fi planul de rezerva?”, “Ce altceva as mai putea face?”, “Care ar fi primul pas si ce as putea face in continuare?”. Toate aceste intrebari te vor face sa gandesti mai amanuntit si intr-o perspectiva mai larga, astfel avand posibilitatea sa gasesti intradevar cea mai buna optiune.

A doua metoda pentru antrenarea gandirii creative este cea a scopurilor foarte intens dorite. Cu cat iti doresti ceva mai mult si cu cat esti mai specific cu aceasta dorinta, cu atat iti va fi mai usor sa generezi idei care te vor ajuta sa iti indeplinesti telul. De aceea este foarte important sa iti structurezi foarte bine obiectivele si sa ai un plan scris de indeplinire a lor. Orice emotie intensa, precum dorinta, stimuleaza creativitatea si astfel vor aparea foarte multe idei care sa iti indeplineasca acea dorinta. Si, cu cat iti notezi scopurile si le analizezi mai des, cu atat vei observa tot mai multe posibilitati pentru indeplinirea lor.

Al treilea generator al gandirii creative este rezolvarea problemelor (nu ignorarea lor). O intrebare foarte buna pe care poti sa ti-o adresezi este “Care sunt cele mai importante 3 probleme cu care ma confrunt in acest moment?”. Scrie raspunsul la aceasta intrebare cat mai rapid, in mai putin de 30 de secunde. Atunci cand raspunzi rapid la o intrebare subconstientul tau va sorta toate raspunsurile in plus, si astfel vei afla cel mai usor care sunt acele 3 probleme.

Dupa ce ai gasit cele 3 probleme principale, intreaba-te “Care este cel mai grav lucru care s-ar putea intampla ca urmare a acestor probleme?”. Apoi intreaba-te “Care sunt lucrurile pe care le pot face incepand cu acest moment pentru a indrepta aceste probleme?”. Daca ai o problema care te ingrijoreaza foarte mult, gandeste-te la ce ai putea face imediat pentru a incepe sa indepartezi aceasta problema.

Deci, o prima cheie importanta in gandirea creativa este claritatea. Da-ti timp sa analizezi, sa discuti si sa iti pui intrebari care sa te ajute sa iti clarifici cu exactitate ce anume vrei sa realizezi si sa observi problemele importante cu care te confrunti in acest moment.

O a doua cheie importanta este concentrarea. Lasa totul la o parte si concentreaza-te pe fiecare pas pe care il ai de facut pentru a ajunge de la starea actuala la starea dorita.

O a treia cheie pentru gandirea creativa este sa ai mintea deschisa intotdeauna. Multe personae tind sa fie rigide in gandire atunci cand is propun un anumit obiectiv. In schimb, o persoana care gandeste creativ, tinde sa ramana flexibila si sa fie deschisa la o varietate de abordari in drumul spre indeplinirea obiectivului.

In concluzie pot sa iti spun cu siguranta ca esti un geniu si te-ai nascut cu un potential creativ urias. Insa aceste abilitati creative de care dispui pot fi latente. Sunt la fel ca si muschii care trebuie antrenati ca sa se dezvolte. Poti sa iti cresti aceste abilitati creative prin folosirea lor cat mai des, in fiecare situatie, de cate ori ai ocazia pana cand iti vor parea ceva cat mai natural.

   

Pana data viitoare te salut cu drag,

 
Alex Suciu

Life Coach & Master Trainer NLP

  
Golden Life Opportunities

(Visited 1,066 time, 1 visit today)

Comentarii

comentarii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata!


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.