7 concepte cheie pentru schimbarea personala (partea I)

schimbare 7 concepte cheie pentru schimbarea personala (partea I)

Bine ai revenit pe Golden Life!

Eu sunt Alex iar in acest articol iti voi vorbi putin despre cateva convingeri existente in NLP (programare neurolingvistica) si mai in detaliu despre cum functioneaza creierul.

In NLP sunt de o foarte mare importanta procesele mentale care determina comportamentul.

Ce se petrece in mintea ta pentru a “reusi” sa ai o problema si ce se petrece in mintea ta pentru a rezolva acea problema? De ce fel de imagini, sunete, emotii si cuvinte ai nevoie pentru a nu mai avea problema, pentru ca totul sa se rezolve asa cum iti doresti?

Creierului nu-i pasa daca crezi ca esti bolnav, ca gandesti gresit sau daca in schimb crezi ca gandesti corect si esti complet sanatos. Creierul face doar exact ceea ce ii spui tu sa faca, iar daca reusesti sa-ti schimbi gandirea si sa intelegi acest mod de functionare vei avea foarte mult de castigat.

   
   

1. Creierul proceseaza informatia din lumea exterioara prin intermediul celor 5 simturi

Experimentezi lumea prin ceea ce vezi, auzi, simti, mirosi si gusti. Atunci cand iti reprezinti lumea din jur pe ecranul tau mental, te folosesti de aceleasi programe ca si in cazul unei amintiri.

Atunci cand iti reamintesti ceva ce ai mai vazut inainte, faci asta prin intermediul unei imagini (vizual-V). Atunci cand iti reamintesti ceva ce ai auzit inainte, faci asta ajutat de anumite sunete (auditiv-A). La fel se intampla si in cazul emotiilor (kinestezic-K), mirosurilor (olfactiv-O) si gusturilor (gustativ-G).

Acestea se numesc sisteme reprezentationale sau pe scurt VAKOG.

De asemenea creierul nu face asta doar cu experientele amintite ci face acelasi lucru si cu experientele construite.

Daca te-as ruga acum sa faci o pauza si sa-ti imaginezi unde vrei sa fii peste un an de acum incolo, creierul tau automat va sti cum sa construiasca aceasta imagine in mintea ta.

Aceste experiente pe care ni le reprezentam pe ecranul mental de cele mai multe ori contin mai mult decat doar un singur simt (sistem reprezentational). Ne putem aminti o imagine si in acelasi timp sa auzim si anumite sunete in concordanta cu imaginea.

De asemenea aceste imagini au diferite calitati. Pot fi imagini clare, pe care sa le vedem foarte aproape de noi sau pot fi imagini necolorate vazute la o anumita distanta fata de noi.

   
   

2. Creierul confera un inteles acestor imagini prin intermediul cuvintelor

Pe langa faptul de a avea imagini, sunete, emotii, mirosuri si gusturi in minte, creierul merge mai departe si dispune de uimitoarea abilitate de a da un anumit inteles acestor imagini folosindu-se de limbaj, de cuvinte.

Aceste cuvinte sunt toate despre imaginile, sunetele, emotiile, gusturile si mirosurile prezente pe ecarnul nostru mental.

   
   

3. Creierul are ganduri despre ganduri

Creierul nu se opreste la un singur gand, ci continua sa aiba ganduri despre ganduri.

La acest nivel se petrece si “magia”. Oricat de importanta ar fi reprezentarea prin intermediul sistemelor reprezentationale, este ceva si mai puternic si anume referinta.

Asa functioneaza creierul. Incepe cu o referinta, cu un eveniment. Ceva se intampla. Apoi noi reprezentam asta pe ecranul nostru mental prin intermediul VAKOG.

Dar prin constiinta reflexiva, dezvoltam un gand si un sentiment in legatura cu evenimentul, si astfel avem primul cadru de referinta.

   
   

4. Gandurile repetitive vor crea cadre mentale inconstiente care vor directiona constiinta spre acele 5-9 lucruri pe care ne putem concentra

Creierul se poate concentra pe maxim 9 lucruri o data (9 numere, 9 cuvinte, 9 obiecte etc.). Practic functionam pe 9 biti.

Aceste cadre mentale care se creeaza vor opera in interiorul capului nostru in afara constiintei, nu ne vom da seama constient ca sunt acolo. Ele de fapt vor functiona ca niste programe secundare (in background-ul mintii noastre).

De asemenea dupa cum spuneam si mai sus, creierul nu se opreste la doar un gand ci are ganduri despre ganduri pe mai multe nivele.

Aceste ganduri despre ganduri atunci cand devin obiceiuri (cand pica in partea inconstienta a mintii) devin cadrele noastre de referinta, filtrele noastre prin care vedem si percepem lumea. Devin niste ochelari pe care ii purtam in permanenta si prin intermediul carora experimentam lumea.

Acest proces continua si merge mai profund, iar noi dezvoltam cadre in interiorul altor cadre si tot asa mai departe.

Aceste cadre aflate mai adanc in mintea noastra, determina starile prin care trecem si implicit modul in care gandim, simtim, sanatatea noastra, abilitatile noastre, absolut totul.

In timp ce avem ganduri despre ganduri, aceste ganduri interactioneaza cu fiziologia noastra prin intermediul sistemului nervos central, si din aceasta interactiune se nasc ceea ce numim stari de a fi (stari fizice, stari mentale, stari emotionale). Iar din aceste stari se nasc comportamentele noastre.

Aceste cadre care se repeta devin pe parcursul vietii fie binecuvantarea noastra, fie blestemul nostru.

In situatiile problema putem avea cadre mentale care spun: “nu sunt bun de nimic”, “nu pot reusi”, “nu depinde nimic de mine” si asa mai departe. Astfel de cadre apar inevitabil din trecutul nostru, si din acest motiv devin inconstiente si aparent destul de greu de schimbat.

Cu toate acestea, se pot schimba, si chiar este usor de realizat asta pana la urma deoarece la nivelul de suprafata, sunt doar niste ganduri.

Pentru a ne schimba, pentru a ne repara gandirea, metaforic vorbind trebuie sa stergem aceste vechi cadre si le inlociuim cu altele noi, care sa ne fie folositoare.

In acest mod functioneaza NLP-ul.

Acele persoane care fac schimbari in viata lor accepta faptul ca si-au construit aceste cadre mentale singuri prin intermediul sistemelor reprezentationale.

In sedintele de consiliere de multe ori apar amintiri vechi care inca guverneaza viata respectivei persoane si in prezent, si care o blocheaza in multe aspecte ale vietii.

Ceea ce este important pentru schimbarea personala este sa acceptam ca aceste cadre sunt construite, nu sunt reale si astfel pot fi si daramate pentru a construi altele mai utile in locul lor.

Data viitoare, in cea de-a doua parte a articolului va voi expune mai concret ce trebuie sa facem, ce trebuie sa includem in viata si in mintea noastra pentru a ne schimba aceste tipare de gandire si implicit pentru a ne transforma viata in ceea ce ne dorim cu adevarat sa fie.

Vom vorbi de asemenea si despre modul de gandire al persoanelor care au reusit sa faca acest pas al schimbarii personale, despre modul sanatos si folositor de gandire.

Pana atunci pentru orice intrebari sau curiozitati ai avea te invit sa lasi un comentariu mai jos!

   
   

Pe curand,

Alex Suciu

Life Coach & Master Trainer NLP

Golden Life Opportunities

(Visited 571 time, 1 visit today)

Comentarii

comentarii

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. 7 concepte cheie pentru schimbarea personala (partea II) | Golden Life Opportunities

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata!


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.