Schimbarea paradigmei prin reincadrare

reincadrare Schimbarea paradigmei prin reincadrare

Bine te-am regasit pe Golden Life, eu sunt Alex iar astazi vreau sa-ti vorbesc putin despre modul in care percepem realitatea, despre modelul si paradigma dupa care ne traim viata.

Mai concret vreau sa impartasec cu tine o modalitate foarte simpla, de a-ti imbunatati acest mod de a privi lucrurile pentru a obtine rezultate mult mai bune in orice arie a vietii tale, si anume reincadrarea.

Cu totii ne cream cadre si mai apoi facem reincadrari, deoarece este o caracteristica a modului nostru de gandire, o caracteristica a felului in care ne reprezentam informatia, a folosirii limbajului si a felului in care dam un anumit inteles lucrurilor.

Initial ne cream aceste cadre deoarece mintea face ceea ce stie sa faca cel mai bine (proceseaza informatia, cauta justificari, trage concluzii etc.) prin intermediul cadrelor de referinta.

De fiecare data cand gandesti, ai un eveniment de referinta si anumite concluzii referinta despre acel eveniment prin care ii dai un anumit inteles.

Daca ne gandim la ceva, automat apoi vom vedea acel lucru intr-un cadru. Prin cadrare, stabilim categoriile prin intermediul carora gandim. Fara astfel de cadre nici nu am stii cum sa gandim.

Facem cadrari prin definire, asociere, amintire precum si prin folosirea unor puncte de referinta diverse.

Ne gandim la diferite lucruri folosindu-ne de masuratori, referinte, concepte si consideratii.

 
“Magia” cadrelor

Atunci cand e vorba de cadrele de referinta, cine seteaza cadrul are puterea de a controla experienta care urmeaza. Cadrele au o foarte mare influenta in viata noastra, influenta asupra perceptiei, creativitatii, precum si asupra abilitatilor noastre.

Stiind acum de importanta covarsitoare a acestor cadre te intreb:
– Dupa ce cadre iti traiesti viata?
– In functie de ce cadre iei deciziile majore din viata ta?
– Cat de mult te ajuta sau te impiedica cadre tale sa-ti imbunatatesti fiecare aspect al vietii?

Majoritatea persoanelor nu vor putea gasi raspunsuri imediate la aceste intrebari. Acest fapt scoate in evidenta un aspect foarte puternic si profund al cadrelor, si anume invizibilitatea. De fapt chiar aceasta invizibilitatea le confera atata putere.

Persoanele care au deja aceste cadre formate nu le pot distinge foarte usor. Este nevoie sa apara de obicei cineva din exterior pentru a-ti reflecta cadrul pe care il ai in anumite situatii.

Pentru a putea distinge cat mai usor aceste cadre este necesara abilitatea de a-ti observa fiecare decizie si fiecare gand, de la o anumita distanta, ca si cum ar fi in exteriorul tau. Ca si cum o alta persoana ar gandi in acel fel si nu tu.

Apelam la reincadrare atunci cand ne schimbam modul de gandire si ne folosim de o structura de referinta diferita. In acest caz punem o particica dintr-o experienta sau dintr-o informatie intr-o alta categorie. O privim dintr-o alta perspectiva.

Acest fapt ne sporeste creativitatea, deoarece cream un nou punct de vedere asupra lucrurilor.

Reincadrarea creeaza cadre noi si duce la noi modalitati de a privi lucrurile.

O slaba reincadrare de obicei se simte si nu are sanse de reusita. Ceea ce se intampla de exemplu in media sau in politica este o forma foarte slaba de reincadrare, de a schimba perspectiva pentru anumite interese. Este foarte evidenta si cu totii o recunoastem foarte usor.

In schimb o reincadrare puternica si eleganta se intampla atunci cand schimbam unghiul prin care privim un comportament, o experienta, o emotie, in asa fel incat sa capete un sens si mai bun, sa duca la o gandire mai eficienta si la emotii mai curate.

 
Prin reincadrare cream un nou inceput

Primele noastre cadre provin din primele noastre experiente si invataminte.

Cand dam prima data peste “munca” ne folosim de acea experienta ca si cadru de referinta pentru gandirea ulterioara. Daca am experimentat “munca”, ca si un lucru distractiv, productiv, si ca pe o modalitatea de a evolua, vom duce cu noi acest cadru de referinta si pe viitor la fel o vom percepe.

In schimb daca am experimentat “munca”, ca pe o pedeapsa, o pierdere de timp sau ca pe ceva plictisitor, in acest mod o vom percepe si pe viitor.

Reincadrarea este procesul de restructurare a modului de gandire si de reprezentare al unui eveniment sau lucru.

Deoarece confera o noua structura de referinta, da nastere unor noi raspunsuri sau actiuni.

Experientele devin referinte, iar apoi referintele opereaza ca si cadrele noastre de referinta. Apoi ne folosim de asta pentru a da un anumit inteles lucrurilor.

Din aceasta cauza primele experiente avute in afaceri, in relatii, si in orice domeniu din viata ne creeaza cadre puternice de referinta.

Puterea pe care un manager, de exemplu o are in comunicare, implica abilitatea de a face cadrari si reincadrari. In reincadrare, managerul lucreaza cu “modelele mentale” ale clientilor, sefilor si angajatilor, pentru a crea noi oportunitati de gandire si de evolutie a firmei.

Abilitatea de a cadra si reincadra se dezvolta din constientizarea faptului ca nimic nu are “un anumit inteles” ci exista doar intelesul pe care il conferim noi, in mintea noastra.

Fiecare cadru controleaza directia in care ni se indrepata atentia. Fiecare cadru de asemenea controleaza felul in care ne simtim, vorbim si raspundem.

Cum evitam sa fim orbiti de cadrele noastre? Cum ne putem folosi de reincadrare asupra altora si asupra noastra in moduri creative si elegante?

Pentru inceput trebuie sa constientizam faptul ca avem si folosim multe nivele ale mintii (ale constiintei).
.
Avem un nivel de care ne folosim pentru a face sarcinile de baza si provocarile de baza care apar in fata noastra, un nivel automatizat.

Avem ganduri despre oameni si evenimente. Chiar si aceste ganduri creeaza cadre si ar avea nevoie de reincadrari.

Avem de asemenea si ganduri de un nivel mai inalt. Avem ganduri despre acele ganduri (meta-gandire).

Ce gandim despre gandirea noastra? Ce tipare de gandire ne-am creat pentru a se ocupa de primul nivel? Ne sunt folositoare sau ne inchid mintea si ne fac rigizi, previzibili?

Si avem chiar si ganduri de un nivel superior, despre tiparele noastre de gandire.

Luand in consideratie aceste nivele ale mintii, procesul de reincadrare ar trebui sa implice un control de caliatate al gandurilor, emotiilor, perceptiilor.

Din cand in cand ar trebui sa facem o pauza din a gandi si sa ne punem cateva intrebari:

-Imi scapa ceva?
-S-ar putea sa nu am dreptate?
-Exista o rezolvare mai buna?
-Ce cadre de referinta am utilizat?
-Ce alte cadre de referinta as putea utiliza?
-Cine sau ce a setat cadrul in acest domeniu?

Sa te mentii la un nivel ridicat in domeniul tau si sa fii la curent cu tot ce se petrece implica sa ai un cadru de referinta flexbil si adaptabil. Pentru a gandi in acest mod este nevoie sa constientizezi faptul ca “harta nu e teritoriul”.

Noi facem aceste reincadrari tocmai datorita faptului ca putem crea noi modalitati mai bune de a gandi si de a actiona.

Poti sa-ti verifici cadrele mentale prin intrebari care incep cu “Ce cred despre…”.

Exemplu:

-Ce cred despre internet?
-Ce cred despre viata?
-Ce cred despre schimbare?
-Ce cred despre relatii?

Ne imbogatim si ne extindem flexibilitatea mentala (precum si creativitatea) cu cat ne dam seama mai mult de cadrarile si reincadrarile pe care le facem.

 
 
 

Cu mare drag,

Alex Suciu

Life Coach & Master Trainer NLP

Golden Life Opportunities

(Visited 255 time, 1 visit today)

Comentarii

comentarii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata!


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.