Suntem sau nu sanatosi?

sanatosi Suntem sau nu sanatosi?

Te salut, Dumitru sunt. Azi vreau sa vorbim despre ceva foarte important, ceva la care ne gandim cu totii.

Aud mereu persoane in jurul meu vorbind despre sanatate, insa se vorbeste superficial, doar zicale de genul, „sanatosi sa fim” sau „sanatatea e mai importanta decat banii, sau decat altceva”.

Ce este sanatatea? Sanatatea este o valoare a noastra ca si libertatea, iubirea, banii, familia si asa mai departe. Unii oameni au sanatatea ca si valoare pe primul loc, si orice fac aceste persoane verifica daca le afecteaza sanatatea, si fac doar acele lucruri care nu le afecteaza sanatatea. Altii au aceasta valoare undeva mai jos si nu tin neaparat cont de ea, aici se incadreaza acele persoane care fac orice le face placere indiferent de consecinte, pentru ei este important sa se simta bine, sa faca ceva ce altii nu fac, sa iasa in evidenta, sa se vorbeasca despre ei, chiar daca isi pun sanatatea in pericol. Persoanele din aceasta categorie gandesc ca mai devreme sau mai tarziu tot mor, asa ca traiesc viata din plin, clipa de clipa.

Eu am sanatatea ca valoare pe locul 3, iar pe primul loc este libertatea. Pentru mine este important sa am libertate. Daca as avea de ales intre libertate si sanatate as alege sa fiu liber, chiar daca as pierde sanatatea.

Sanatatea se imparte in doua, psihica si fizica. Cea mai importanta, si cea care are cea mai mare influenta asupra noastra este sanatatea psihica. De aici pleaca multe dintre bolile noastre fizice.

Cum putem sa fim sanatosi psihic? Sanatatea psihica inseamna emotiile pe care le traim noi, si felul cum reactionam la anumiti stimuli, la anumite evenimente, intamplari. S-a dovedit stiintific ca orice eveniment, stimul este neutru, nu este nici bun, nici rau, depinde doar cum il percepem noi, cum reactionam noi. Ganditi-va acum la un accident auto, ceva usor, si cum reactioneaza oamenii in aceasta situatie. De cele mai multe ori se enerveaza, cauta vinovati, si mai mereu gasesc pe altii. Evenimentul in sine este neutru, o intamplare. Felul cum reactionam depinde doar de noi, putem sa ne enervam ca s-a intamplat, sa fim furiosi, sa ne intrebam de ce noua, sa dam vina pe altii, sau pur si simplu putem sa fim calmi, sa zicem „ok, s-a intamplat sa vedem ce putem face acum in aceasta situatie”.

Cea mai puternica emotie care ne afecteaza sanatatea psihica este furia, si de multe ori adunam aceasta furie in timpul zilei, venim acasa si ne descarcam furia pe cei dragi noua care nu au nici cea mai mica vina. Vad multi parinti care sunt furiosi din cauza serviciului, sau a altor probleme cotidiene, si isi descarca aceasta furie pe copii. Oferind furie celor din jur, furie o sa primim in schimb. Iar copiii nostri de cele mai multe ori reactioneaza si se comporta exact ca noi. Ca parinti suntem modele pentru copiii nostri, si atunci ne intrebam ce modele vrem sa aiba? Sa aiba ca modele persoane stresante, nervoase, furioase care nu se pot controla, sau vrem sa aiba modele persoane calme, linistite si iubitoare? De noi depinde urmatoarea generatie.

Stiu ca de multe ori este greu sa fim calmi la tot ce se intampla in jurul nostru, insa nu este imposibil. Si chiar daca ne enervam si ne incearca emotia furiei cel putin sa avem grija sa nu descarcam aceasta furie pe familia noastra, pe cei dragi noua. Ei asteapta de la noi iubire, dragoste, afectiune ca poate nici ei nu au avut cea mai buna zi, si o sa ne simtim si noi mai bine oferind iubire si primind inapoi iubire, dupa o zi de serviciu.

Si eu ma mai enervez uneori, insa nu tin mult aceasta emotie in mine. Imi dau seama ca nu ma ajuta, ca in acele momente nu gandesc clar si atunci pentru a ma calma inspir si expir puternic, de atatea ori cat este nevoie pentru a ma calma. Si ma gandesc la lucruri frumoase din viata mea. Fiecare avem cel putin un lucru frumos in viata noastra, care de fiecare data cand ne gandim la el ne pune zambetul pe buze.

Asadar sa acordam o atentie deosebita sanatatii psihice, la emotiile care ne incearca, sa le gestionam bine si sa inlocuim emotiile distructive cu cele bune si frumoase. Sa oferim emotiile pe care vrem la randul nostru sa le primim. De cele mai multe ori o vorba buna si o comunicare eficienta rezolva orice problema care apare in viata noastra.

Data viitoare o sa vorbim despre sanatatea fizica, care are si ea locul ei. Pana atunci sa fim atenti la gandurile noastre pentru ca suntem ceea ce gandim.

Tu cum iti rezolvi problemele, prin furie sau prin iubire?
Astept parerea ta la acest articol intr-un comentariu mai jos.

Cu multa iubire,
Dumitru

(Visited 167 time, 1 visit today)

Comentarii

comentarii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata!


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.