Limbajul non-verbal

Limbajul non-verbal Limbajul non-verbal

Te salut! Eu sunt Alex si ma bucur tare mult sa ne reintalnim pe Golden Life.

Corpul nostru spune multe despre noi si face asta in diverse moduri atunci cand comunicam. Miscarile corpului pot indica atat atitudini sau stari mentale cat si sentimente sau trairi interioare.

Limbajul non-verbal include capul, ochii, umerii, buzele, sprancenele, gatul, picioarele, bratele, degetele, precum si palmele noastre. Luate impreuna aceste piese din puzzle pot arata daca ne simtim confortabil, daca suntem nefericiti sau fericiti, prietenosi, anxiosi, entuziasmati, precum si multe alte mesaje.

Cu asa multe parti din noi care transmit mesajul, poti vedea usor cat de greu este sa camuflezi limbajul non-verbal. Gandeste-te doar la cate mesaje sunt comunicate atunci cand stai fata in fata cu o persoana, sau cand o atingi, sau cand stai la o anumita distanta de aceasta, in diferite posturi.

Cu toate acestea, cu multa grija si constientizare putem sa ne folosim de corpurile noastre pentru a ne ajuta sa transmitem mesajul dorit cu o mai mare acuratete.

In acest articol vom parcurge si vom detalia pe rand cateva dintre cele mai importante aspecte ale limbajului non-verbal: proximitatea, imaginea, contactul vizual si comportamentul fizic non-verbal.

 
Proximitatea
 

Proximitatea inseamna spatiul care este intre noi si ceilalti. Distanta la care se pozitioneaza oamenii atunci cand comunica indica relatia care este intre acestia.

Aceasta distanta si semnificatia ei pot diferi de la o cultura la alta, dar in general la noi in Romania exista urmatoarele standarde:

– 0- 40 cm este spatiul intim care se creeaza intre rude sau prieteni apropiati
– 40 cm- 1 m este spatiul considerat acceptabil in majoritatea interactiunilor interpersonale
– 1 m- 3 m este distanta folosita in interactiunile formale

 
Imaginea
 

Imaginea este al doilea factor implicat in limbajul non-verbal despre care vom discuta astazi.

In societatea de acum, scopul imbracamintei s-a schimbat, a evoluat de la a indeplini o nevoie umana pana la o modalitate de a ne exprima personalitatea sau individualitatea. Inca din adolescenta se folosesc anumite etichete pentru diversele stiluri de imbracaminte, in general date si de tipul de muzica ascultat sau de conditia sociala a fiecaruia. Aceste etichete continua si apoi la maturitate si sunt legate de profesia sau jobul fiecaruia (de exemplu judecator, om de afaceri, politist, doctor).

Purtatul bijuteriilor si accesoriilor de asemenea comunica un mesaj. La capitolul imagine luam in considerare de asemenea curatenia personala, aranjarea parului, unghiilor sau machiajul.

Imaginea personala este factorul non-verbal de care cei mai multi oameni sunt constienti si de care se folosesc cel mai mult pentru a influenta sau manipula. De asemenea imaginea noastra comunica starea pe care o avem, cat de bine ne simtim si cum ne-am dori sa fim vazuti.

 
Contactul vizual
 

Multe proverbe sustin ca ochii sunt fereastra sufletului. Acest fapt este foarte relevant in a demonstra puterea contactului vizual in comunicarea non-verbala.

Contactul vizual poate mentine, produce sau incheia comunicarea dintre oameni. Persoanele care se folosesc bine de contactul vizual intr-o conversatie sunt vazute ca niste persoane increzatoare, credibile si care nu au nimic de ascuns.

Cateva secrete ale contactului vizual:

– Daca ti-e greu sa privesti pe cineva in ochi, focalizeaza-ti privirea pe un punct fix de pe fata acestuia (cel mai indicat este intre ochi, deasupra nasului)
– Cand vorbesti unui grup, priveste pe toata lumea
– Priveste in ochi persoanele care iau decizii sau care detin putere, vei da dovada de tarie
– Nu privi in jos la podea cand mergi si evita sa iti cobori privirea daca esti intr-o conversatie

 
Comportamentul fizic
 

Dupa cum am mentionat si mai sus, sunt multe aspecte si miscari ale corpului fizic care contribuie la mesajul non-verbal transmis.

Primul aspect important este postura. Sa stai in picioare sau asezat intr-o maniera relaxata este un aspect non-verbal al unui mesaj pozitiv. De asemenea sa ai spatele drept sau sa fii indreptat cu corpul direct spre o audienta atunci cand tii un discurs, sunt aspecte care comunica profesionalism, incredere si atentie la detalii.

Gesturile mainilor reprezinta detaliul cel mai des identificat ca si limbaj non-verbal de catre oameni. Unul dintre motivele pentru acest fapt este ca aceste gesturi sunt foarte evidente si in acelasi timp sunt partial constiente.

Este important sa iti lasi mainile sa se miste cat mai natural atunci cand vorbesti cu cineva, ca si cum ai fi intr-o conversatie cu un prieten apropiat. De asemenea te poti folosi de maini pentru a descrie forma si marimea unui obiect, sa intaresti un punct de vedere sau sa faci o enumeratie.

In completarea gesturilor facute cu mainile este si atingerea. Aceasta reprezinta o modalitate de comunicare foarte puternica, mai ales atunci cand e vorba de crearea unei conexiuni sau exprimarea unei emotii. Cu toate acestea, atingerea poate fi periculoasa deoarece de multe ori invadeaza spatiul intim personal si poate fi perceputa ca nedorita.

Este foarte important sa fii atent la indiciile non-verbale ale celeilalte persoane inainte sa te angajezi la atingeri.

Ultima categorie a comportamentului fizic non-verbal este reprezentata de expresiile faciale. Expresiile faciale sunt partial innascute si partial invatate. Deoarece exista atatia muschi la nivelul fetei putem fi foarte expresivi.

O expresie faciala poate pune intrebari, poate arata indoliala, surprindere, tristete sau fericire, precum si multe alte mesaje si emotii.

Mai jos sunt cateva comportamente fizice non-verbale si ce comunica ele:

– Postura cocosata sau corpul moale = stare de spirit proasta, lipsa de energie
– Umerii drepti si capul sus = stare buna de spirit, incredere in sine si energie
– Aplecarea in fata = deschis si interesat
– Aplecarea in spate = defensiv si neinteresat
– Bratele incrucisate = defensiv

 
Cele 7 semnale non verbale pentru succes:
 

Pana acum ne-am focusat atentia mai mult spre capcanele in care cadem cand vine vorba de comunicarea non-verbala, dar care ar fi mesajele care ar fi bine sa le transmitem si cum putem face asta?

Mai jos sunt 7 sugestii generale ale unui limbaj non-verbal care transmite un mesaj pozitiv in contextul unei discutii, unui interviu sau al unei intalniri importante:

1. Mergi incet, cu pasi lenti facuti deliberat si mentine o postura dreapta cu umerii si capul sus
2. Atunci cand te intalnesti cu persoana in cauza ridica putin sprancenele (acest mic truc atrage atentia asupra fetei, incurajeaza contactul vizual si atunci cand este acompaniat de un zambet, transmite un puternic semnal pozitiv de deschidere la conversatie)
3. Foloseste-te subtil de oglindire. Sa spunem ca persoana cu care ai o discutie se apleaca putin in fata pentru a sublinia un punct de vedere; dupa cateva momente te poti apleca si tu pentru a auzi mai bine si a sugera intersul pe care il ai in discutie
4. Pastreaza-ti capul ridicat si privirea in fata pe tot parcursul conversatiei
5. Aminteste-ti sa mai misti privirea in stanga/dreapta din cand in cand pentru a nu lasa impresia ca te uiti prea insistent
6. Nu face miscari bruste
7. Relaxeaza-te cu fiecare inspiratie

   

Pe data viitoare,

 
Alex Suciu

Life Coach & Master Trainer NLP

  
Golden Life Opportunities

(Visited 165 time, 1 visit today)

Comentarii

comentarii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata!


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.