Contactul vizual

contactul_vizual Contactul vizual

Bine te-am regasit pe Golden Life! Eu sunt Alex si te salut din nou, dupa un bine meritat si relaxant concediu, de care sunt convins ca ne-am bucurat cu totii in ultima perioada, chiar daca, recunosc, in cazul meu a fost unul putin mai prelungit. 🙂 Acum e timpul sa revenim, si cu forte proaspete sa trecem din nou la treaba. Azi iti propun sa discutam despre limbajul non-verbal al ochilor. Un limbaj care odata inteles si stapanit te va duce mult mai apropape de intelegerea persoanelor din jur si a intentiilor acestora.

E un cliseu clasic in mediul de marketing si vanzari. Cu cat mai mult contact vizual ai cu un client, cu atat creste interesul acestuia. Dar, adevarul e mai complex. Dupa ultimele studii psihologice, conteaza mai mult calitatea contactului decat cantitatea.

Un contact vizual de prea mare durata intre tine si un cumparator nu rezolva nimic, ci din contra, poate duce la ratarea vanzarii sau scaderea interesului pentru produs. Opusul e de asemenea valabil, prea putin contact vizual te poate face sa crezi ca interesul e scazut, pe cand defapt clientul chiar este focusat pe informatiile pe care i le transmiti. La fel se desfasoara lucrurile in orice discutie pe care o porti cu cineva in diferite medii.

Este o legatura mare intre felul in care oamenii isi misca ochii si ceea ce gandesc. Daca inveti sa citesti aceste semnalmente non-verbale, poti sa-ti faci o impresie mai clara, despre felul in care oamenii reactioneaza la ceea ce spui.

Citirea semnelor

Ne imaginam lucrurile cu creierul, nu cu ochii. Razele de lumina se reflecta din obiectul vazut si ajung la nervii optici, care transmit informatia spre creier. In timp ce acest lucru se intampla, ochii sunt liberi in miscare.

Directia in care ochii unei persoane se misca releva logica acesteia sau reactiile sale emotionale, la ceea ce s-a spus. Variatii in miscarile ochilor arata de asemenea, cat de intens aceasta persoana receptioneaza mesajul. Sa intelegem contactul vizual nu este dificil, este doar vorba de a fi atenti la anumite indicii.

Ochii focusati drept in fata

ochi1

Nu e de bine daca persoana cu care porti o discutie se uita drept in fata. Aceasta primeste informatia pasiv, si nu depune foarte mult efort pentru a analiza continutul, sau intelesul spuselor tale. Aceasta privire este o visare cu ochii deschisi, nefocusata si neimplicata in mediul fizic inconjurator.
Oamenii au o abilitate innascuta de a se detasa psihologic in doar 10 secunde, fapt care se petrece cu o astfel de privire. Daca observi o astfel de privire la o persoana cu care esti in conversatie, pentru a evita ca aceasta sa-si piarda interesul in discutia cu tine, ceea ce poti sa faci e sa gasesti un obiect din fata ta pe care sa te focalizezi timp de 30 de secunde. Dupa doar 10 secunde, o sa incepi sa simti o stare de transa, similara auto-hipnozei, stare prin care vei face raport cu persoana din fata ta. Iar apoi dupa ce incepi sa rezonezi cu aceasta persoana, din nou sa revii la o privire normala si la subiectul de discutie dorit.

Ochii pozitionati in partea stanga sus

ochi2

Aceasta privire indica faptul ca persoana din fata ta relationeaza cu cele povestite de tine si isi aminteste o experienta din trecut, care are legatura cu ceea ce tocmai ai spus. O persoana care are ochii indreptati spre stanga, analizeaza cele transmise de tine la un nivel emotional mai ridicat si mai putin logic, si isi proiecteaza imaginile in partea dreapta a creierului, parte responsabila cu emotiile.

Fii atent cand persoana din fata ta priveste in stanga sus si aminteste-ti rapid ceea ce ai spus, pentru ca e posibil sa fi apasat pe un buton emotional.

Ochii pozitionati in partea dreapta sus

eyes3

Desi persoana cu care esti in conversatie priveste in alta parte decat la tine, prin aceasta privire inseamna ca i-ai atras atentia. O persoana care priveste in dreapta relationeaza cu spusele tale si le analizeaza logic, proiectandu-le chiar si intr-o viziune a viitorului. Acest reflex e conditionat de faptul ca miscarile spre dreapta, sunt controlate de emisfera stanga a creierului, emisfera responsabila cu logica.

Ochii indreptati in jos

ochi4

Aceasta privire semnifica o decizie greu de luat. Inseamna ca persoana din fata ta, analizeaza foarte intens spusele tale si incearca sa ia o decizie. In aceste cazuri, mai ales daca are si un deget pozitionat pe buza de jos, e mai bine sa ramai tacut pana ce reintra in conversatie.

Ochii indreptati in sus

eyes5

De obicei aceasta privire este asociata fie cu impreunarea bratelor la nivelul pieptului, fie cu ducerea acestora in spatele capului, in zona cefei, si inseamna ca persoana din fata ta analizeaza constient spusele tale. Mai mult decat sa fie in raport cu tine, aceasta persoana incearca sa deduca credibilitatea cuvintelor tale. Cel mai indicat in aceste cazuri este sa ii dai persoanei ocazia de a-si formula o opinie si doar dupa ce iti comunica si tie aceasta opinie, sa continui conversatia.

Evitarea contactului vizual

Persoanele care incearca sa evite sa te priveasca in ochi, si in schimb isi misca ochii in mai multe pozitii, de obicei incearca sa incheie conversatia. Acest lucru se datoreaza fie fricii de implicare, neincrederii, indoielii, minciunii sau fie unei combinatii intre acesti factori. Daca acest lucru se intampla pentru o perioada mai indelungata de timp, cel mai bine e sa intrerupi discutia si sa o muti pentru alta data.

Ochii, mai mult decat orice alta parte a corpului, functioneaza subconstient si involuntar, dezvaluind atitudini mentale ascunse, celor care stiu citi acest limbaj. Cercetatorii sustin ca limbajul ochilor este mult mai precis decat limbajul non-verbal al corpului, atunci cand este vorba despre a intelege modul in care oamenii reactioneaza la informatii.

Cam atat pentru astazi. Pana ne auzim si data viitoare, sunt foarte curios sa imi spui tu, cum gestionezi contactul vizual pe care il ai cu persoana din fata ta, aunci cand te afli la o intalnire sau intr-o conversatie mai importanta. Si acum, avand aceste informatii, ce noua perspectiva asupra discutiilor unu la unu ai dobandit?

Ramai cu bine,
Alex
Golden Life

(Visited 290 time, 1 visit today)

Comentarii

comentarii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata!


*


Menu